Ny AI-teknik för bättre inomhusklimat
Som en del i projektet Smart energieffektivisering testar ÅFA nu en AI-lösning för att styra inomhusklimatet i en fastighet. Syftet är att skapa ett system som ger jämnare inomhustemperatur, bättre kan parera snabba omslag i utomhustemperaturen och spara energi.

Den nya AI-lösningen testas i på Floravägen 3 i Ånge. Malin Lampa, projektledare, och Stefan Cantzler, verksamhetsutvecklare på ÅFA, berättar om projektet.
I dag regleras inomhusklimatet i de flesta fastigheter främst efter utomhustemperaturen. Den nya AI-lösningen som testas i ett av ÅFA:s bostadshus tar även hänsyn till temperaturen inomhus och använder väderprognoser för att förutse temperaturförändringar.
– Alla fastigheter har en viss tröghet, så när det snabbt blir kallare eller varmare utomhus så hänger inte värmesystemet med. Det här AI-systemet bygger på en algoritm som har tillgång till väderprognoser, vilket gör att det kan vara förutseende och mjukare parera väderomslag, säger Stefan Cantzler, verksamhetsutvecklare på ÅFA.
ÅFA har redan stort fokus på energieffektivisering och har lyckats nå goda resultat. Med hjälp av AI kommer arbetet att ta ytterligare ett steg, med nya möjligheter för finjustering av fastigheten.
– Det är superintressant! Algoritmen kommer att lära sig hur huset fungerar och bli bättre med tiden, vilket leder till minskade driftkostnader och en mer hållbar fastighetsförvaltning, säger Stefan Cantzler.
Den nya AI-lösningen testas inom ramen för IT-samarbetet mellan Ånge och Sundsvall. I projektet deltar förutom ÅFA flera bolag inom Sundsvalls kommun: Drakfastigheter, Mitthem, Skifu, Sundsvall Energi, Sundsvall Elnät och även Servanet, som ägas av flera kommuner. Pilotprojektet genomförs i ett av ÅFA:s hus i Ånge och i ett hus i Sundsvall. Projektet kommer att pågå under 2025, med löpande utvärderingar under tiden.
Samarbetet mellan Ånge och Sundsvall inom IT är unikt, så pass att det följs av regeringen. Och just samarbete är en framgångsfaktor för att lyckas säger Malin Lampa, som är projektledare för Energieffektiva Sundsvall och Ånge, som siktar på klimatneutralitet till år 2030.
– Den här typen av omställningar gör man inte ensam. Det krävs samverkan och att man jobbar tillsammans utifrån ett helhetsperspektiv. Där är Ånge och Sundsvall föredömen, säger hon.
Malin Lampa har tidigare lett ett stort arbete för att utveckla algoritmer inom det kommunala bostadsbolaget i Västerås. Hon berättar att algoritmen i det här projektet är framtagen inom ramen för forskning vid Mälardalens universitet och att den har utvecklats tillsammans med flera städer i Europa. Tanken är i förlängningen att inte bara energioptimera enskilda fastigheter, utan hela energisystem.
– Men här och nu ligger fokus på lärande. Vi behöver lära oss den nya teknikens möjligheter och algoritmen ska tränas på de här två husen och så ska vi se hur det fungerar. Det är en satsning på hyresgästernas komfort och att optimera energianvändningen, säger Malin Lampa.