Logotyp för Ånge Fastigheter

Boendefrågor A-Ö

När du undrar över något mer specifikt kan du hitta det i våra boendefrågor A-Ö. Mer information om boende hittar du under För hyresgäster.

 

Om det blir stopp i handfatet
Kontrollera silen och vattenlåset innan du felanmäler.

Om det blir stopp i golvbrunnen
Rensa bort hår och dylikt på och under gallret i golvbrunnen innan du felanmäler. Golvbrunnen i badrummet går ofta att öppna i botten eller lyfta upp, så att du kommer åt hårtussar och liknande. Allt debiteras om du inte städat/rensat.
Om vattnet rinner undan dåligt kan du använda en vaskrensare och pumpa i bottenventilen på avloppen. Du kan också använda en strumpsticka som hjälpmedel för att rensa ur bottenventilen på tvättstället.

För att undvika att förstöra avloppsrören och vår miljö får du inte använda kaustiksoda i avloppen.
För att undvika stopp i avloppen ska du inte spola ner sanitära artiklar i toaletten.

Du som har en funktionsnedsättning som kräver att din bostad anpassas för att du ska klara av att bo själv, kan ansöka om bostadsanpassningsbidrag.

Detta gör du via Ånge Kommun

Tillsammans kan vi hjälpas åt för att minska energiförbrukningen. Ladda hem ÅFAs Energispar-tips Pdf, 485.8 kB. för att läsa mer.

Vårt bostadsområde, våra gräsmattor och entréer är våra gemensamma ytor. Låt oss
hjälpas åt att göra dessa till trivsamma levnadsytor. Därför ber vi dig som är hundägare
att inte låta hunden göra sina behov inom bostadsområdet.

För att fläkten ska fungera så bra som möjligt bör du rengöra fläktfiltret minst en gång i månaden. Du kan till exempel lägga det i en långpanna (för ugnen) med hett vatten och diskmedel över natten. Spola sedan ur ordentligt. Kontakta oss om du behöver ett nytt filter.

För att undvika stopp i avloppet ska du inte hälla kaffesump och matolja i slasken.

Visst är det trevligt med fågelkvitter på morgnarna. Men tyvärr skräpar fåglarna också ner balkonger och fågelmaten drar till sig skadedjur i form av möss och råttor. Därför är det inte tillåtet att mata fåglar inom ÅFAs områden.

Vi har seniorboenden för seniorer 55+ och seniorer 65+. Seniorboende finns i Ånge och Fränsta. Alla lägenhetshus har hiss. Lägenheter är för personer som är 55/65 år eller äldre utan barn som bor stadigvarande hemma, det räcker att en i hushållet är över 55/65 år.

På grund av säkerhets- och ansvarsfrågor får studsmatta och pool ej sättas upp på ÅFAs mark.

Många har egna tvättmaskiner i sin lägenhet.

Tänk på att inte köra tvättmaskinen mellan 22:00-07:00 då ljudet från centrugifen lätt sprids i huset och dina grannar kan bli störda.

Tre enkla sätt att betala hyran

Vi vill göra det så enkelt som möjligt för dig att betala hyran, därför erbjuder vi dig autogiro, Kivra eller e-faktura.

Autogiro – ett enklare sätt att betala din hyra

Hyran dras direkt från ditt konto den sista bankdagen varje månad. Du behöver inte oroa dig för att glömma eller tappa bort en avi. Så länge du inte får en ny avi är beloppet detsamma varje månad.

Kivra – digital brevlåda

Med Kivra får du brev, räkningar, kvitton och uppladdningar samlat i en app.

E-faktura – för dig med internetbank

Betala hyran enkelt med hjälp av e-faktura. Allt du behöver göra är att logga in på din internetbank och välja att du vill ha e-faktura från ÅFA. Sedan behöver du fortsättningsvis bara logga in på din internetbank och godkänna fakturan så sköts betalningen automatiskt.

 

Om strömmen i lägenheten inte fungerar
Kontrollera säkringarna i lägenheten innan du felanmäler.

Om dina lampor inte lyser
Kontrollera att kontakten till takbelysningen är rätt inkopplad. Om det finns tre hål kan den vara felvänd. Du bör även kontrollera att glödlamporna och lysrören fungerar. Byt alltid både lysrör och glimtändare innan du felanmäler. Lampor/lysrör bekostas av hyresgäst.

För att undvika att miljöfarliga ämnen hamnar i soporna skar du ta med det gamla lysröret och glimtändaren till en återvinningscentral eller miljöstation. Du får inte kasta lysrören i soporna.

Det är inte tillåtet att använda en kol- eller gasolgrill på din balkong. Gnistor från grillen kan blåsa iväg eller grillen kan välta vilket kan orsaka brand.

Om du vill grilla på balkongen är alternativet att använda en el-grill. Du som grillar har alltid ansvar för att grilla på ett sätt som är säkert och som inte stör grannarna.

Det är viktigt att du tecknar en hemförsäkring.

I ditt eget hem ska du självklart vara säker. Det finns dock mycket som kan hända som du inte rår över. Inbrott, brand, vattenskada, olyckshändelse – listan kan göras lång. Hemförsäkringen gäller för dig och din familj. Den kan omfatta bland annat lös egendom, kontanter och värdehandlingar.

Utan en hemförsäkring kan du drabbas av höga ersättningskostnader om du är vållande till en skada på annans egendom.

Du har rätt att flytta in klockan 13 den dag hyresavtalet börjar gälla. Är dagen på helgen/helgdag, får du flytta in första vardagen efter.

Nycklar får du av fastighetsskötare vid lägenheten efter avtalad dag och klockslag. Du skall vara beredd att visa upp legitimation vid nyckelkvitteringen.

Läs mer om inflyttning här.

Vid inflytt:
Servanet är det lokala fibernätet som levererar internet i ÅFAs fastigheter. I hyran ingång nätavtal och grundtjänst om 2 Mbit/s och ett tv-paket från Allente med 15 tv-kanaler. I lägenheten finns en tv-box från Allente.

För att använda tjänsterna behöver du tecka ett kostnadsfritt nätavtal/grundtjänst.

Vid utflytt:
Har du grundabonnemanget på 2 Mbit/s behöver du inte säga upp detta.
Har du däremot egna extra tjänster utöver dem behöver dem sägas upp av dig som utflyttande hyresgäst.

 

Trasiga glödlampor och lysrör i lägenheten köper och byter du själv. Det gäller även glödlampor till spis, spiskåpa/fläkt och kylskåp. Tänk på att även byta glimtändaren när du byter lysrör. Belysning i allmänna utrymmen som trapphus, källare och tvättstugor är vårt ansvar.

Glödlampor och lysrör är förbrukningsmaterial och går sönder ibland. Billiga lampor har ofta kortare livslängd än de som kostar lite mer. Investera gärna i energilampor. De är lite dyrare i inköp men räcker tio gånger längre än vanliga glödlampor men slukar bara en femtedel av energin. En energilampa på 5 watt ger ljus motsvarande en vanlig lampa på 25 watt. Du gör en miljöinsats och får billigare elräkning.

Om du röker på balkongen tänk på att röken alltid sprider sig - så visa hänsyn. Kom även ihåg att det är förbjudet att kasta ut fimpar på gården.

Rök ej i entréer eller andra gemensamma utrymmen.

Entréer hålls snö- och isfria. Halkbekämpning utförs i samband med snöröjning eller då risk för halka föreligger.

Förslagsvis kan du förvara en lägenhetsnyckel hos en god vän eller en granne om du någon gång skulle låsa dig ute.

Om du skulle låsa dig ute kan du ringa vår felanmälan eller vår fastighetsjour för att beställa upplåsning.

Upplåsning vardagar, kontorstid, ring Felanmälan 0690-250 381, kostnad: 375 kr.

Upplåsning kvällar och helger: Ring Fastighetsjouren 070-328 75 14, kostnad: 1000 kr.

Observera att vi alltid tar betalt för upplåsning! Samtliga priser är inklusive moms.

Vid upplåsning måste du kunna identifiera dig.

Om du tappat bort en nyckel och därför inte kan lämna tillbaka alla nycklar när du ska flytta, kommer vi att debitera dig för cylinderbyte. Kostnaden för detta är från 1 985 kr.