Vem bestämmer hyran?
Varje år förhandlas hyran för din bostad. Vem och vad som bestämmer din hyra och hur det går till vill vi gärna berätta för dig.
Varför blir det en höjning av hyran?
Krig, pandemi och oroligheter som finns runt om i världen påverkar alla. När det blir höjda el- och bensinpriser och bankens räntor stiger påverkar även det ÅFA. Mycket blir dyrare för ÅFA. Vi måste då öka våra inkomster för att kunna ta hand om våra hus och bostadsområden för att fortsätta vara en bra hyresvärd. ÅFAs inkomst är hyran du betalar varje månad.
Vad är det som blir dyrare för ÅFA?
Här har vi några exempel på vad som blir dyrare:
- snöröjning på vintern och gräsklippning på sommaren
- städa trapphus och tvättstugor
- värmen i din lägenhet
- belysning i trapphus, tvättstugor, källare och även utomhus
- sopkostnader
- bygga en lekplats
- renovera våra bostäder
Hur och vem bestämmer hyran?
ÅFA höjer inte hyran utan förhandling. Det är Hyresgästföreningen som förhandlar hyran åt dig. Hyresgästföreningen är din ”röst” i förhandlingen av hyran.
Så här går det till:
I början av året ger vi på ÅFA ett förslag till Hyresgästföreningen hur mycket vi behöver höja hyrorna med. ÅFA och Hyresgästföreningen har 90 dagar på sig att förhandla och komma överens om den nya hyran.
Om vi inte kommer överens får vi hjälp av Hyresmarknadskommittén. I kommittén sitter sakkunniga från Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta.
Om hjälpen från Hyresmarknadskommittén inte heller räcker bestäms höjningen av en oberoende expert. Vi fördelar ut höjningen enligt vår hyressättningsmodell Rätt Hyra. Läs mer om Rätt Hyra.
När din nya hyra är klar meddelar vi dig. Den nya hyran ser du på Mina Sidor.
När börjar din nya hyra att gälla?
Den nya hyran gäller tidigast från 1 april.
Kan hyran förändras ytterligare under året?
Din hyra kan förändras under året om du till exempel vill installera en diskmaskin i din lägenhet. Om vi behöver byta badrum, kök eller installera en säkerhetsdörr till din lägenhet är andra exempel som förändrar din hyra.